Kies een jaartal

Villa met luikjes: Genestetlaan 8 later 18

Gepubliceerd 06-06-2018

Een foto gemaakt rond 1978 van een villa die in 1979 is afgebroken om plaats te maken voor nieuwbouw. De foto maakt deel uit van een serie met meer foto’s, ook van de inrichting, die de Historische Vereniging Soest/Soesterberg een aantal jaren geleden mocht ontvangen. Het lijkt er op dat deze villa met raamluiken op een redelijk groot perceel in Soest-Zuid heeft gestaan.

De redactie van de rubriek Verdwenen Soest ik benieuwd naar een antwoord op de vragen, waar dit huis heeft gestaan, wie er gewoond hebben, wanneer het gebouwd is en door wie.

REACTIES:

De foto van de villa met luikjes werd gezien het aantal reacties door velen herkend. De foto is gemaakt toen deze werd bewoond door de familie van Oort, waarvan de heer deze huizes Jan landelijk meer bekend is onder de naam Jean Dulieu vermaard door zijn creatie van Paulus de Boskabouter. Hij had zijn atelier in het koetshuis, maar velen konden hem nog herinneren als de man die met zijn pijp in de mond aan de voordeur stond, wanneer hij het bovenste deel van zijn deur had openstaan en hij leunde op het onderste deel.

Over de familie Van Oort is veel te schrijven en voor een deel ook verwerkt in een boek van zijn dochter Dorinde genaamd “Het dubbelleven van Jean Dulieu”. Door enkele van de personen die hem kenden omdat ze met hem in deze straat woonden werd Jean getypeerd als een wat chagrijnige man.

De villa is in 1979 afgebroken om nadat het enkele jaren als perceel braak had gelegen een nieuwe woning op te bouwen.

De woning is gebouwd toen het perceel nog onderdeel uitmaakte van het Landgoed Vosseveld dat liep van de Birkstraat tot aan de Soesterbergsestraat. In het begin was er nog weinig bebouwing in deze omgeving en was er een groots uitzicht vanaf deze straat tot aan de Birkstraat.

De villa is in de jaren voordat de familie Van Oort er kwam wonen (ook in de eerste jaren de moeder van Jan van Oort) door verschillende families bewoond geweest, zoals Kerkkamp, Pino, Liera en de Vries.

Korte historie van het pand (gebaseerd op artikel in Soest Nu d.d. 24 januari 2007):
- 1910: op het landgoe Vosseveld van jonkheer Roëll wordt dit huis gebouwd als jachthut.
- 1923: kapper A. Kernkamp vernieuwt en briedt het huis uit tot zomerhuis
- 1940: Annet Beets koopt van C. de Vries deze woning en gaat er vanaf 1941 wonen met haar echtgenoot Hendrik van Oort en zijn zoon Jan.
- 1957: uitbreiding van woonhuis en ombouw bestaand houten prieel 
- 1970: bouw atelier door Jan van Oort; omnummering naar De Genestetlaan 18
- 1979: afbraak
- 1988/1989: bouw twee vrijstaande woningen op braakliggend perceel.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden