Kies een jaartal

Sloop schoorsteen Compostbedrijf Soest/Baarn

Gepubliceerd 01-08-2018

Deze keer gaan we niet zo ver terug in de tijd. De foto bij deze aflevering van de rubriek Verdwenen Soest komt uit 1981. De foto is gemaakt van een hoge schoorsteen die wordt afgebroken. Het neerhalen van de schoorsteen wordt door diverse belangstellenden gevolgd.

Bij verschillende fabrieken stonden vroeger schoorstenen die op een redelijke hoogte de verbrandingsresten, dan wel stoom van het aanwezige stoomgemaal in de lucht bliezen. Zo kennen we nog steeds aan de Middelwijkstraat 38 een pand met zo’n lange schoorsteen. Dat is een pand van de vroegere zuivelfabriek, later kaasfabriek VIKA.

De schoorsteen op de foto is dus inmiddels afgebroken. De vraag a is gericht op het verkrijgen van informatie waar deze schoorsteen stond en bij welk (wellicht ook al afgebroken) pand deze schoorsteen hoorde en waarom deze is afgebroken.

REACTIE:

De redactie heeft een reactie ontvangen van een lezer van de Soester Courant die dacht dat het mogelijk de schoorsteen was die bij de Kat-emaillefabriek aan de Beaufortlaan in Soestduinen heeft gestaan. Een ander idee dat geopperd werd was de schoorsteen bij het pompstation van de Waterleiding aan de Van Weerden Poelmanweg in Soestduinen. Waar de foto is genomen is dus nog niet echt duidelijk.

Het pompgebouw/pompstation van de Waterleidingmaatschappij is trouwens een mooi historisch pand uit 1902 dat tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september 2018 te bezoeken is. Een unieke mogelijkheid om een kijkje achter de schermen te nemen. In het pompstation is nog goed te zien hoe het winnen van drinkwater vroeger in zijn werk ging. Prachtige plungerpompen van Louis Smulders staan in het pomphuis. Erachter staat een kolenloods en een aanbouw voor de economiser, die stoom hergebruikte voor het opwarmen van het water in de stoomketels. De stoomketel is helaas gesloopt en toen is ook de schoorsteen afgebroken die bij het pompstation heeft gestaan.

SCHOORSTEEN WAS ONDERDEEL COMPOSTBEDRIJF SOEST/BAARN AAN MAATWEG
Na het verschijnen van de Soester Courant op 15 augustus belde de heer Jan Hartman (oud politieagent in Soest) dat de schoorsteen die op de foto werd afgebroken onderdeel was van het Compostbedrijf Soest / Baarn (SoBa). Daar bracht de reiniging het huisvuil dat aldaar gesplitst werd in delen die gecomposteerd konden worden, wat verbrand kon worden dan wel op een andere manier afgevoerd moest worden. Tegenwoordig gaat het huisvui; allemaal naar de AVR. Dit compostbedrijf stond aan de Maatweg op het terrein waar nu de waterzuivering staat, De directeur gemeentewerken Soest was eveneens directeur van het Compostbedrijf. Dit werd duidelijk nadat ook de heer Brunekreef reageerde op de foto. Hij is 8 jaar lang directeur geweest.
Op bijgaande foto's is het bedrijf nog in werking. In 1981 is de schoorsteen afgebroken. De foto's zijn in 1970 gemaakt.

De heer Brunekreef gaf ook aan dat de schoorsteen de jaren voor de afbraak geen functie meer vervulde voor het composteren. Doordat hij bouwvaliig werd, is hij afgebroken in de winter 1980/1981. Op dat moment lag er sneeuw. Toen hij omgetrokken werd brak de schoorsteen in tweeën zo werd ook door de heer Coevoet bevestigd en stoof de sneeuw op, maar kwam ook roet uit de schoorsteen. Omstanders werden dus wit of zwart als reactie op het neerstorten van de schoorsteen.

Van Tonnie van den Heuvel en de heer Bosboom (toen werkzaam voor firma Van Asch) ontving de redactie een uitgebreid verslag rondom de afbraak van deze schoorsteen. De sloop werd uitgevoerd door de firma Van Asch, die daarbij ook gebruik maakte van een grote kraan van PEKO uit Soest. Met een bakje werden personen omhoog gehesen om de kabels om de schoorsteen heen te leggen. Daarnaast werd om de schoorsteen een sleuf gegraven. Met een rupskraan werd de schoorsteen uiteindelijk omgetrokken.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden