Kies een jaartal

Winkel in Huishoudelijke Artikelen FC Kuyperstraat

Gepubliceerd 16-01-2019

Deze keer een foto van een winkel in huishoudelijke artikelen. Boven de deur staat de naam van de eigenaar A. Benning. Zoals gebruikelijk vroeger werden veel waren buiten opgesteld. Dat betekende elke dag weer opnieuw wat tijd vrij maken om de koopwaar buiten op te stellen en aan het eind van de dag weer binnen te halen. Het betreft een diversiteit aan artikelen van teil tot dweil, rieten manden, potten en pannen. Het huis zit redelijk verscholen achter de bomen. De ingang is echter goed te zien. Het is een foto van een ansichtkaart waarop wordt vermeld “De goedkoope winkel Soestdijk”.

De redactie is benieuwd waar deze winkel heeft gestaan en of er informatie is over de eigenaar van deze voor deze tijd bijzondere winkel. Het is natuurlijk wel een foto van voor de Tweede Wereldoorlog.

REACTIES

De foto van een winkel in Huishoudelijke Artikelen in de rubriek in de Soester Courant van 16 januari jl. leverde direct veel reacties op. De meeste lezers herkenden het pand. Het pand staat aan de FC Kuyperstraat hoek Kerkpad NZ en had als huisnummer 4 (thans 22). Ook andere plekken werden benoemd maar bij nadere analyse bleken deze niet juist.

De foto is rond 1920 gemaakt toen de winkel een filiaal was van de fa. Benning uit Baarn. Deze winkel heeft er gestaan in de periode 1901 tot 1926. Het pand werd toen verkocht aan de heer C. van Loon, die er in boekhandel in begon. Alvorens het een woonhuis werd heeft er ook nog een postzegelwinkel in gezeten. Een van de bewoners, de familie Van den Bosch, heeft de voorgevel aangepast zodat het uiterlijk van de winkel veranderde en het echt een woonhuis leek ook aan de buitenzijde. Ook werd genoemd dat er een oliehandel in gevestigd zou zijn van de familie De Ruiter (zie foto 4). Bijzonder is dat het pand eigenlijk onderdeel is van een dubbel winkel/woonhuis. De winkel stond geadresseerd aan de FC Kuyperstraat terwijl het woonhuisgedeelte Kerkpad NZ 1 was. De opslag van de eerder genoemde olie/kolenhandel was in groene houten loodsen op de plek waar nu de huizen staan van Kerkpad NZ 3 en 3A.

De FC Kuyperstraat is jarenlang een best wel drukke winkelstraat geweest met o.a. een groentenboer (De Vries), een drukkerij van de heer Jan de Bruin (getrouwd met Gijsje van de Bovenkamp. De broers Jan en Ries van de Bovenkamp hebben rond 1965 de drukkerij overgenomen van Jan de Bruin), een viswinkel, de eerste vestiging van De Gouden Snaar (een platenzaak). Ook een poelier, een stoffeerderij, een boekbinderij en niet te vergeten een smederij waren er jarenlang gevestigd. Een levendige straat in de directe omgeving van de Van Weedestraat waar ook veel winkels gevestigd waren.

Op de website van Het Groene Graf uit Baarn staat een uitgebreider artikel over de winkels van de heer Benning in Baarn en Soest.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden