Kies een jaartal

Goedkoope winkel Nieuweweg

Gepubliceerd 13-02-2019

In januari 2019 was de redactie op zoek naar de achtergronden bij een foto van een winkel in huishoudelijke artikelen die op de hoek van de FC Kuyperstraat / Kerkpad NZ stond. Naar aanleiding van deze publicatie kreeg de redactie een foto toegestuurd van een andere winkel in huishoudelijke artikelen die ook in Soest heeft gestaan. Waar deze winkel ook aangeduid met “De goedkoope winkel” heeft gestaan is de vraag aan de lezers van de Soester Courant en bezoekers van de site Verdwenen Soest deze week. Mogelijk dat het bord in de tuin met een verwijzing naar de bodediensten van J van der Woord daarbij een aanwijzing is.

In de Soester Courant van 13 februari jl. was deze foto geplaatst van de “Goedkoope winkel”. De tekst bij de foto was echter een tekst die bij de foto uit de editie van 16 januari jl. toen we informatie vroegen over de winkel in huishoudelijke artikelen van de heer A. Benning als filiaal van zijn zaak uit Baarn.

De foto zelf werd door velen herkend en leverde de nodige reacties op. Het is een pand Nieuweweg 60 waarin nu chinees afhaalrestaurant “Kim On” is gevestigd (foto 3).

De foto zelf is voor de oorlog gemaakt van dit winkelpand. De heer M. Smit heeft dit pand in 1929 betrokken, toen hij met zijn gezin uit Amsterdam naar Soest was vertrokken. Tot die tijd had slager R. Beek hier een slagerij. De heer Smit (inde volksmond Smitje genoemd)  vestigde in dit pand een winkel in Huishoudelijke Artikelen. Samen met zijn vrouw en later ook zijn dochter stond hij achter de toonbank. De heer Smit was lichamelijk gehandicapt, hetgeen door velen werd aangegeven. In 1963 verhuisde de heer Smit gezien zijn leeftijd naar Groot Engendaal. Alhoewel zijn dochter de winkel graag had overgenomen, verkocht hij het pand aan de heer Spruijt (Foto 2) die er een doe het zelf zaak in begon. In die tijd (rond 1970) is het pand ook aan de achterzijde uitgebreid.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden