Kies een jaartal

Bloemenzaak Scholten voorheen Aart Heins

Gepubliceerd 28-05-2007

Vandaag een foto van een bekend plekje in Soest met toen nog een open doorkijk naar de Soester Eng. We hebben de foto van de heer Scholten, de bloemen en plantenzaak aan de Middelwijkstraat.De zaak Scholten bestaat deze zomer 40 jaar en dan wordt ter voorbereiding nog wel eens in de doos met oude foto’s gesnuffeld en daar kwam deze mooie foto uit tevoorschijn. Scholten schat dat de foto bijna honderd jaar geleden moet zijn gemaakt.

Op de foto staat de familie Heins met zoon Aart Johannes en dochter Sara. Heins stond bij de Soesters bekend fourage en veevoer handel.
De eerste Heins die op Soest kwam wonen was Aart Johannes Heins senior. Hij kwam van Zuid-Holland. Zijn vader, Harm Heins, was gemeente ambtenaar in Reewijk en is jong overleden. Zoon Aart Johannes, de man op de foto, is geboren in 1877 moest als tienjarig jongetje bij de boer gaan werken voor inkomsten in het vaderloze gezin van vier kinderen. Een harde tijd. Krap honderd jaar geleden kwam hij op Soest wonen aan de Middelwijkstraat. Hij trouwde met Sara de Vries en uit dit huwelijk zijn zes kinderen geboren. Het eerste kind een meisje Sara heeft maar kort geleefd, ze is op het kerkhof bij de Oude Kerk begraven , vertelt Geraldina Wilhelmina Heins, de enige van die generatie Heins die nog in leven is. Zij woont in Glimmen een plaatsje onder Groningen. Vader had een goeie kop horen we van haar. Hij was handelaar in kunstmest en veevoer hooi en stroo en studeerde er in zijn spaarzame vrije tijd theologie bij. Gelukkig is hij geen dominee geworden. Vader behoorde tot de gereformeerde bonders die in die jaren al hun kerkdiensten hielden in de ULO-school aan de Prins Bernmhardlaan. Streng in de leer en ook streng voor de kinderen.
Jopie haar zusje was eens wat brutaal geweest tegen moeder en moest voor straf zes weken uit school meteen naar haar kamer.
Vader stond wel goed bekend in Soest niet alleen kerkelijk maar hij was onder andere ook lid van het Oranje Comite. Soest trok met Koninginnedag veel mensen van buiten. Verpachting van consumptietent, rijwielstalling en autoparkeerterrein en standplaatsen voor fruit en ijs moesten via A.J.Heins en Joh. Tak worden geregeld. Dochter Geraldina mocht met nog twee uitgezochte Soester meisjes in 1930 de Koningin bloemen aanbieden op het bordes van het paleis.Het katholieke meisje had een mooi wit communiejurkje en lange witte handschoentjes aan weet ze nog te vertellen. Toen ze de bloemen hadden aangeboden zei de koningin ‘lopen jullie maar gewoon de trappen af anders val je misschien”. In de zenuwen vergaten ze onderaan de trap nog een kleine buiging te maken.
De Rijksstraatweg door Soest met aan beide zijde rijen bomen is altijd een min of meer gevaarlijke weg geweest, waar geen toen nog geen snelheids beperking gold.De Soester Courant vermeldt in december 1930 nog een ongeval voor de zaak van Heins.

“Vrijdag voormiddag had in de Middelwijkstraat alhier een aanrijding plaats. Toen de vrachtauto van den heer Heins, bestuurd door zijn knecht A.Brons, van het erf de Middelwijkstraat opreed, werd deze aangereden door een juist aldaar passeerende vrachtauto, bestuurd door den heer K. uit Bussum. Beide auto’s werden ernstig beschadigd. De bestuurders bleven ongedeerd. Verzekering dekt de schade.”

In 1937 overleed A.J.Heins senior en oudste zoon Aart Johannes Heins volgde hem op in de fouragehandel de van de Middelwijkstraat. Hij breidde de zaak uit met een maalderij en een ruimer assortiment pootaardappelen, veevoer en hooi en stroo. In zijn jaren was het bedrijf ook depothouder van Wessanen. Begin jaren zestig kwam Mijndert Scholten bij hem in dienst als vertegenwoordiger. Scholten bewoonde het huis Middelwijkstraat 28, eerst als dienstwoning. Heins verhuisde naar de Schoutenkampweg.Later kocht Scholten het pand en startte in 1967 met verkoop van bloemen en planten. Het bedrijfsgebouw links op de foto is nog steeds in gebruik, nu als bloemenwinkel. Daarnaast staat haaks de kas waardoor vanaf de weg de doorkijk naar de Eng is verdwenen.

Dit jaar bestaat Scholten bloemen en planten 40 jaar aan de Middelwijkstraat 28. Vader Mijdert heeft de tuinbouwschool doorlopen, met diploma afgesloten, maar het is zijn vrouw Janna geweest die heel voorzichtig aan de Middelwijkstraat met een stalletje met bloemen is begonnen. Zij is de drijvende kracht achter de zaak en nog steeds actief. In 1989 werd een filiaal in winkelcentrum Soest-Zuid begonnen. In 2006 heeft de 2de generatie zoon Hans en Mirjam Scholten de leiding van het bloemenbedrijf overgenomen. Veertig jaar Scholten Bloemen en Planten. De Soesters zullen er dit jaar nog meer van horen. Met verschillende acties naar de klant willen zij dit jubileum vieren. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden