Kies een jaartal

Bevrijding Soest door Canadezen

Gepubliceerd 05-06-2019

Hierbij een foto die de redactie van Verdwenen Soest ontving van de heer Jan Veldhuizen. Uit zijn fotoboek kwam deze foto gemaakt op 5 mei 1945 gemaakt op de Biltseweg, een plek waar de verslagen Duitsers hun wapens moesten inleveren en na de oorlog het voetbalveld van KPS was gelegen.

Op de foto worden de Canadese bevrijders begroet door bewoners van de wijk ’t Hart. Hij is benieuwd of de lezers van deze rubriek een of meer van de wijkbewoners herkennen. Met de witte regenjas wordt Wim Kruseman herkend en wat verder naar rechts Arie van Duin.

Wie kan Jan Veldhuizen maar ook onze redactie van Verdwenen Soest verder helpen.

REACTIES

De personen op de foto zijn niet verder herkend. Maar wat niet is kan nog komen.

Wel kreeg de reactie een mail van de heer Otto de Weerd die de redactie attent maakten op het feit dat onder de Canadese brigade zich ook veel Nederlanders bevonden van het zgn Dutch National Battalion. Hij verwees daarbij naar het boek geschreven door Henk Krosenbrink “Het vergeten bataljon”, waarin dit uitgebreid is beschreven en vooral de “Bevrijdingstocht” die vanaf de Achterhoek werd gemaakt. Rond 10 mei 1945 was dit Bataljon als onderdeel van een van de Canadese bataljons ook door Soest getrokken en hebben hun bivak voor een nacht opgeslagen in de Valmafabriek die aan de Grote Melmweg stond (later pand van Procar).

Bijzonder is wel dat een van die militairen de uit Silvolde komende Bert Raatjes was die in Soest daardoor zijn latere vrouw Joke Zimmerman leerde kennen en daarmee na de oorlog ook bij TBS in dienst kwam en later hiervan de leiding van zijn schoonvader overnam.

Zoals wellicht bekend vond op het veld van KPS dichtbij waar deze foto is gemaakt op die 10 mei 1945 een explosie plaats waarbij dertien Engelse militairen van het Leicestershire Regiment om het leven kwamen. (zie artikel in Gooi en Eemlander van 9 mei 2015).


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden