Kies een jaartal

Boodschappendienst Kwiek

Gepubliceerd 28-08-2019

Hierbij een foto van de Besteldienst Kwiek (Foto 1) gemaakt in de jaren ’40 van de vorige eeuw op de Van Weedestraat. Tegenwoordig laten we onze boodschappen en pakketjes graag thuis bezorgen. De handel via internet is de laatste jaren geëxplodeerd. Organisaties die pakketjes vervoeren kunnen de groei nauwelijks aan en zeker rond de feestdagen hebben we bemerkt dat bestelde presentjes wel eens te laat worden bezorgd.

Rondom de Tweede Wereldoorlog was in Soest al een boodschappendienst/besteldienst actief, nl. Boodschappendienst Kwiek. In Soest waren door de jaren heen diverse vestigingen zoals aan de Van Weedestraat, maar later ook aan de Soesterbergsestraat, Prins Hendriklaan en Eikenlaan (Foto 2). Er werden niet alleen pakketjes en boodschappen bezorgd, er ontstond ook de nodige handel. Kwiek kon voor diverse artikelen zorgen als kolen e.d. Ook voor verhuizingen kon je hen inschakelen en je kon ook deze bakfietsen met en zonder motor huren.

Per 1 januari 1947 is Boodschappendienst Kwiek overgenomen door Garage en Rijwielbedrijf Joh. Tak aan de Eikenlaan (Foto 3). Daarmee verbreedde Joh Tak zijn vervoersmogelijkheden omdat hij ook taxiritten verzorgde.

Informatie gevraagd

De redactie van Verdwenen Soest is op zoek naar ervaringen met deze Boodschappendienst Kwiek. Wie heeft er bijvoorbeeld voor gewerkt, wat werd er zoal vervoerd, welke rol heeft Kwiek in die (oorlogs)jaren vervuld? Worden bijvoorbeeld ook de personen op de bakfietsen herkend? 

REACTIES nav publicatie in de Soester Courant

In de Soester Courant van 28 augustus stond een foto met 3 bakfietsen van boodschappendienst Kwiek. De redactie vroeg de lezers of zij nog het bestaan gekend hebben van deze boodschappendienst en of zij wellicht op een van deze bakfietsen hebben gereden als bijverdienste. Als jongere wil je altijd wel een zakcentje verdienen, zeker in die tijd rondom en in de Tweede Wereldoorlog.

Deze misschien wel specifieke oproep leverde geen extra informatie op om iets meer te weten te komen van de geschiedenis van Kwiek. Wel werd door de heer Steman herkend waar de foto was gemaakt. Dat was voor het pand van Van Weedestraat 25 waar de familie Spijker jarenlang heeft gewoond. Vader en zoon woonden er met hun gezin en zij waren horlogemaker en goudsmid. De foto moet voor 1941 zijn gemaakt want in mei van dat jaar verhuisde de boodschappendienst naar Van Weedestraat 57 bekend als de Autokluis.

Op onze website staat een foto van het betreffende pand toen het al onbewoonbaar was verklaard. Het pand zou rond 1957 worden afgebroken om ruimte te maken voor het Nassauplantsoen. Bijzonder is aan dit pand dat alhoewel de Van Weedestraat was voorzien van een fietspad, dit fietspad ter hoogte van dit pand werd onderbroken omdat de gemeente waarschijnlijk geen akkoord met de eigenaar kon sluiten om dat stuk grond te verwerven. Fietsers moesten afstappen want het tuinhek liep tot over het fietspad.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden