Kies een jaartal

Nieuw Vosseveld Cafe Westemeijer

Gepubliceerd 15-11-2006

Vandaag in Hervonden Soest een foto van Cafe “Nieuw Vosseveld”. Birkstraat 57 later vernummerd naar 108. Sinds de jaren twintig geexploteerd door de familie Westemeijer. Het is voor zover wij weten de oudste foto van dit cafe. De Birkstraat was nog een gewone straatweg met veel dikke bomen voor de deur en geen fietspad. Tegenover het cafe stond rond de eeuwwisseling (1900) nog een Rijkstol. De laatste tolgaarder was de heer Van Kleef. De tol is in 1911 opgeheven en het Tolhuisje afgebroken. Zoals op de foto boven te zien is zag het cafe er uit toen Johannes Westemeijer en zijn vrouw Wilhelmina van Nimwegen het cafe kochten en er zich vestigden. De plek aan de Birkstraat is heden nog een horecgelegenheid die we vanaf 1962 kennen onder de naam restaurant “De Korte Duinen”. 

In hetgezin Westemeijer werden drie kinderen geboren. Twee dochters Hendrika (1910) en Everdinea (1911) en later nog een zoon Hendrikus. 

Johannes Westemeijer van beroep metselaar en zijn vrouw pakte de zaak flink aan. Er kwam naast het cafe een voor die jaren uitgebreide speeltuin met schommels, wippen een draaimolen en een hoge hoge glijbaan. Verder werd een buitenterras aangelegd. Aan de weg stond een klein huisje met kassa want voor de speeltuin moest apart worden betaald. In de tijd voor de oorlog was Nieuw Vosseveld in Soest een bekende gelegenheid waar tourbussen vaak vanuit de bollenstreek een stop maakte om iets te gebruiken met de speeltuin als trekpleister. Nico Kortekaas probeerde als jongetje wel eens zonder te betalen met een groep gasten mee gratis de speeltuin binnen te komen maar die meiden van Westemeijer zaten je zo achterop. Ook voor buurtjongetjes zonder geld geen toegang. De Westemeijertjes waren gek op geld. 
Het domein Nieuw Vosseveld werd beheerd en beheerst door moeder en de twee dochters. 
Vader en zoon Henk hadden weinig te vertellen, de vrouwen waren de baas.
Op 9 maart 1952 overleed Johannes Westemeijer, hij is 64 jaar geworden. Vanaf dat moment werd de zaak voortgezet door moeder en de twee dochters. In Soest stond het cafe in die jaren bekend als “de drie sneetjes”. Het was er kraakhelder. De dochters stonden vroeg op in de ochtendstond werden de stoepen geveegd en geboend , de speeltuin werd aangeharkt en zelfs van sigaettenpeuken en luciferhoutjes ontdaan. Moeder stond meestal bij de tap in het cafe met een grote schort voor en iedere vreemde die binnenkwam werd met een wat wantrouwende blik bekeken. Ze was kampioen in het uithoren van de klanten. ‘Waar kom je vandaan en wat kom je doen op Soest’ dat wilde ze graag weten. De zigeuners van het kamp bij Amersfoort kwamen ook wel een borrel drinken maar als ze het niet vertrouwde vroeg ze voor ze schonk ‘Heb je wel geld bij je’, opschrijven was er niet bij. In de schort zaten twee zakken, een voor het kleine en een voor het papieren geld. De papieren ontvangsten werden in de zak gepropt maar later in het achterhuis netjes gladgestreken en dan werd het bundeltje geld onder een boekenpersje platgedrukt om er weer mooie briefjes van te maken.
Op het laatst ging moeder wat dementeren, ze kwam nog in Pasadena terecht. De zusters daar hadden een makkelijke klant aan haar want iedere morgen vroeg kwamen de twee dochters Westemeijer moeder wassen en verzorgen. Schoondochter Bep van den Deijssel de vrouw van Henk kan er achteraf nog smakelijk over vertellen. In 1962 is Cafe Speeltuin Westemeijer verkocht en vestigde restaurant “De Korte Duinen” zich in het pand. 

Het aanzien van het pand De Korte Duinen is wel geheel veranderd. Als gevolg van een hevige brand tijdens het grillen in de keuken ging op 5 oktober 1972 de bovenverdieping met rieten dak verloren. Het restaurant werd herbouwd en vanaf die tijd heeft “De Korte Duinen” een plat dak. 

De twee dochters Westemeijer zijn nooit getrouwd geweest. Na het overlijden van moeder vestigden zij zich aan de Koninginnelaan 38 waar ze een slijterij annex sigarenzaak begonnen. Moeder en dochters Westemeijer waren bijzondere mensen, ze gaan de geschiedenis van Soest in als erg op zichzelf, gesloten van aard , hooghartig en in het algemeen horen we, niet erg geliefd bij de mensen.

Nagekomen commentaar: Nies Schagen mailde ons ter aanvulling dat "moeder Westemeijer "en haar twee dochters Dien en Hennie alle drie naast hun aan de Koninginnelaan hebben gewoond.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden