Kies een jaartal

Bloemencorso 1956 in Soest

Gepubliceerd 25-09-2019

Hierbij een foto van een praalwagen gemaakt voor het Bloemencorso dat in 1956 in Soest werd georganiseerd. Initiatiefnemer was de plaatselijke VVV (Vereniging Voor Vreemdelingen Verkeer), die dat jaar een jubileum vierde (50 jaar). Het was voor de 2e maal dat er in Soest een bloemencorso werd gehouden. De actieve VVV in die jaren wilde eigenlijk een trend zetten om dit tot een jaarlijks terugkerend evenement te maken en had zelfs als doel gesteld dat dit de grootste bloemencorso van de regio zou moeten worden. Nu meer dan 60 jaar later is in deze regio het Bloemencorso in Leersum de enige die is overgebleven en die jaarlijks vele tienduizenden bezoekers trekt.

De redactie van Verdwenen Soest op zoek naar achtergrondinformatie bij deze foto, waarop de makers van deze praalwagen met als thema “Natuurbad” poseren. Wie zijn de bouwers, en de personen die op de foto staan. Heeft de praalwagen een prijs behaald? Waar is de foto gemaakt en wat was de route van de optocht door Soest.

REACTIES

Er kwamen weinig reacties op de geplaatste foto in de Soester Courant en op de website die meer duidelijkheid gaven van wie deze praalwagen had gebouwd, en wie er op de foto staan. Ook de route die werd gereden is onbekend gebleven.

In Soest zijn in de vorige eeuw meer keren bloemencorso’s georganiseerd. Op 28 augustus 1929 trok bijvoorbeeld een bloemencorso door Soest bij de viering van 900 jaar Soest. In 1938 werd een bloemencorso georganiseerd rondom de viering van het 40 jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Een jaar later in 1939  werd een Kinderbloemencorso georganiseerd tijdens de Soester VVV-week.

De foto met de beide kinderen op de bok van de wagen kreeg de redactie toegestuurd met de volgende toelichting:
Op de melkwagen zitten Frans Stalenhoef en ikzelf, Joke Bouwhuizen. De zwarte pony was van mijn vader, Arie Bouwhuizen en de witte pony was van Arie Stalenhoef. Beiden waren melkhandelaar in Soest. Bouwhuizen aan de Prins Bernhardlaan en Stalenhoef aan de Laanstraat.

Na de Tweede Wereldoorlog werd ook in de jaren 1946-1948 jaarlijks een bloemencorso georganiseerd Bijzonder was daarbij dat het bloemencorso in 1947 werd georganiseerd op de verjaardag van Prinses Irene en tegelijkertijd ook in Baarn een bloemencorso werd georganiseerd. Beiden hadden als eindpunt de tuin van Paleis Soestdijk.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden