Kies een jaartal

Onbewaakte overleg Parklaan

Gepubliceerd 18-12-2019

In 1898 is de spoorverbinding tussen Den Dolder en Baarn in gebruik genomen met daaraan in Soest twee stations, Soest en Soestdijk, en twee halteplaatsen De Paltz en Soest-Zuid. De halteplaats De Paltz is in de loop van de jaren vervallen. De halteplaats Soest-Zuid is een station geworden.

Deze spoorlijn werd geëxploiteerd door de Nederlandse Centraal Spoorwegmaatschappij (NCS), die veel van dit soort lokale lijntjes exploiteerde. Deze verbinding werd ook wel “De Stichtse Lijn” genoemd. Pas in 1948 is deze spoorlijn geëlectrificeerd.

De foto van deze week toont een van de vele onbewaakte overwegen op deze route door Soest en is gemaakt in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Het is zoals u ziet een verharde en ook brede weg/laan.

De vraag aan de lezers van de Soester Courant is of deze overweg wordt herkend. Waar het spoorlijntje wordt gekruist.

REACTIES:
Al direct na het verschijnen van de krant kwamen veel reacties binnen via telefoon en mail. Het is volgens de reacties de overgang bij de Parklaan, de verbindingsweg tussen de Eikenlaan en de Nieuweweg.

Tussen de Parklaan- en de Koloniewegovergang lag (met de uitgang voor de reizigers) bij de Parklaan de toenmalige halteplaats Soest-Zuid. De Parklaan was tot de jaren ’60 een mooie verbindingsweg wat genoemd werd “achterom”. Ook de busroute van Tensen heeft jarenlang over deze weg gelopen. In 1963 is het huidige station Soest-Zuid gebouwd (inmiddels met een monumentenstatus) en is de halte inmiddels station richting de Ossendamweg/Nieuweweg verplaatst. Dat was ook het moment dat de overweg is afgesloten en dat de Parklaan voor dat gedeelte een doodlopende weg is geworden.

Foto's 2 (jaren '70 vorige eeuw) en 3 (situatie december 2019) geven een beeld hoe de situatie rondom het doorkijkje naar de Parklaan door de jaren heen verloopt. Foto 4 is van een krantenbericht over een ongeluk met een bus van Tensen in 1949 op dit gedeelte van de Parklaan, waarbij gevreesd werd dat de bus zelfs zou kantelen. De passagiers stonden doodsangsten uit. Door koelbloedig optreden van de buschauffeur is iedereen er zonder kleerscheuren vanaf gekomen.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden