Kies een jaartal

Bouwploeg Dalco Beaufortlaan

Gepubliceerd 19-02-2020

Bijgaand een foto van een "bouwploeg". Het is een groepsfoto gemaakt bij een uitbreiding op het eerste industrieterrein van de gemeente Soest aan de Beaufortlaan te Soest. Daar was de Chemco tot 1998 gevestigd, alhoewel deze onderneming meer namen heeft gevoerd als Photax (in 1922 begonnen) en later Dalco. Deze foto zou genomen zijn ten tijde van de Dalco (een naam die vanaf 1938 tot 1976 werd gevoerd).

De vraag is wie kan de redactie helpen aan informatie over deze foto. Wie staan er op (de enige persoon die snel herkend wordt is geheel rechts Chris Uijland), wanneer de foto ongeveer gemaakt is, wat het betreffende bouwproject is.

In de loop van haar bestaan is de fabriek steeds weer uitgebreid en vernieuwd. Ook was er door de jaren heen sprake van enige bodemverontreiniging doordat er nogal veel chemische middelen werden gebruikt voor de productie van fotoplaten e.a.. Bovendien was er achter op het terrein waar een van de medewerkers woonde een vijver met eenden, maar ook leek het door de aanwezigheid van ook andere dieren op een kleine dierentuin. Altijd een mooi uitje om op zondagmiddag naar toe te wandelen door de Soester Duinen.

REACTIES:
Bijzonder waren de reacties deze keer van personen die op de foto's staan en zich herkennen op de foto in de Soester Courant. De foto is gemaakt in de jaren 1962/1963. Verschillende personen op de foto zijn inmiddels herkend en kunnen we een naam geven. Alleen het plaatje is nog niet compleet.

1. Willem van Asch; 2. Architect P Beekman; 3. Wim Uijland; 4. Bram Kooij; 5. ??; 6. ??; 7. Gerrit van Klaren; 8. ??; 9. Barend van Gardingen; 10.Oscar Vandenbroele;11. ??; 12. ??; 13. Chris Uijland; 14. Dhr Ruijer (Molenstraat); 15. ? v.d. Brink (voorheen Nieuwstraat); 16. ??; 17.1 Rein Kamphorst; 18. Jan Willem Vos (uit Baarn); 19. Gerrit Egbers en 20. Harrie Wouters.

KORTE HISTORISCHE BESCHRIJVING VAN FOTOGRAFISCHE INDUSTRIE IN SOESTDUINEN

In 1922 is de eerste toen nog kleine fotografische fabriek gebouwd in Soestduinen met de naam PHOTAX. Vanaf 1938 is dit bedrijf overgenomen door de heer Van der Vorm onder de naam N.V. Nederlandsche Fotografische Industrie NFI met DALCO als handelsnaam. In 1970 is dit bedrijf overgenomen door Chemco Powers die de naam van het bedrijf vanaf 1976 voortzette onder de naam Chemco. Na verschillende reorganisaties gaat deze onderneming in 1993 failliet. Het maakt een doorstart door de overname door Kodak Polychrome, welke naam ook handelsnaam werd. Gezien de situatie op de wereldmarkt en de concentratie van productie werd de vestiging in Soestduinen in 1999 gesloten. In de hoogtijden van het bedrijf werkten er in Soestduinen meer dan 400 personen. 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden