Kies een jaartal

Onbewaakte Overweg Talmalaan Soest

Gepubliceerd 18-03-2020

Zeker tot eind jaren ’50 waren er aan de Stichtse Lijn tussen Den Dolder en Baarn everschillende onbewaakte overwegen. Van een ervan is een foto geplaatst. De foto is gemaakt voor 1948 want er is nog geen sprake van een bovenleiding. Er was dus nog geen electrische trein die door Soest reed. De vraag is of er lezers van de Soester Courant zijn die de plek van de overweg herkennen. Wellicht dat de huizen een handreiking bieden.

Zoals gezegd er waren weinig bewaakte overgangen die van spoorbomen of lampen waren voorzien. Bij het oversteken moest dus goed worden uitgekeken. Vele tientallen ongelukken ook met dodelijke afloop zijn er jammer genoeg geweest.

Soest kent in 2020 nog twee onbewaakte overwegen gelegen tussen de Molenstraat en Station Soest. De NS heeft het beleid alle onbewaakte overwegen in Nederland te sluiten. Beide overwegen in Soest  worden voornamelijk gebruikt voor agrarisch verkeer en deze zullen moeten gaan omrijden zodra de overweg is afgesloten. Vandaar dat de Veldweg op dit moment wordt aangepast om deze geschikt te maken voor dit bijzondere verkeer. Het wordt dan ook lastiger om in deze buurt een auto langs de weg te parkeren.

REACTIES/INFORMATIE

De foto is gemaakt van de overgang aan de Talmalaan gezien vanuit de Steenhoffstraat richting De Engh. In de verte enkele huizen aan de Talmalaan met daarvoor rechts een pad dat later de Rembrandtlaan is geworden. De overweg verbindt de stations Soest en Soestdijk. Tegenwoordig is deze overgang een van de ingangen naar het perron van Station Soestdijk.

De Talmalaan was in de tijd dat de foto is genomen nog een zandpad, zoals dat gold voor meer wegen die naar de Engh leidden. Het zandpad heeft pas in 1921 de naam van Talmalaan gekregen. Daarvoor heette deze route de Rembrandtlaan.

De spoorlijn van Den Dolder naar Baarn (het Stichtse Lijntje) waarover deze overweg gaat is in juni 1898 in gebruik genomen en vanaf 1948 geëlektrificeerd.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden