Kies een jaartal

Winkel in haarden en kachels Kerkstraat 28

Gepubliceerd 15-04-2020

In het uitgebreide foto-archief van de Historische Vereniging Soest/Soesterberg werd bijgaande foto aangetroffen. Op en bij de foto was geen toelichting te vinden. Daarom een oproep aan  om deze foto thuis te brengen.

Het betreft een winkel/woonhuis waarbij op het raam van de winkel met grote letters staat vermeld “Haarden, kachels, Huishoudelijke artikelen”. Met wat kleinere letters is ook vermeld dat er een smederij zou zijn. Het pand staat aan een redelijk brede weg en is zelfs een hoekpand want links is een zijstraat te zien.

De vraag is of het pand op de foto wordt herkend. In de jaren ’50 waren er nog verschillende van dit soort winkels in Soest die naast haarden en kachels ook huishoudelijke artikelen verkochten.

REACTIES:
Het pand met de winkel met het opschrift Haarden, kachels en huishoudelijke apparaten is door velen herkend. De redactie is overstelpt met reacties waarvan het overgrote deel het pand Kerkstraat 28 herkende (in die tijd voor de omnummering nog Kerkstraat 14). In dit pand is meer dan 100 jaar een smederij gevestigd geweest van 3 generaties Valkenet. De laatste (Cor Valkenet) is in de jaren '70 van de 20ste eeuw gestopt.

De smederij was achter dit huis gevestigd met de oprit uitkomend op de Veldweg. De Veldweg had vanaf de Kerkstraat/Torenstraat twee toegangswegen naar de Zuidelijke Engh. Over het spoor kwamen ze samen. Het pand van de familie Valkenet stond er tussenin evenals het huis rechts.

De foto dateert uit 1935 toen de winkel werd geopend door Driekus Valkenet (foto 3 berichtje opening van de winkel). Daarvoor was er alleen maar een smederij. Rond 1926 was het pand dat rond 1870 werd gebouwd door Toon Valkenet al eens grootschalig verbouwd. Het was van origine een dubbel woonhuis waarbij aan de rechterzijde de familie Vos woonde. In het huis ernaast, het laatste huis van de Torenstraat was de heer Van der Kant begonnen als klompenmaker. Hij verhuisde later naar een huisje bij Molen De Vlijt verderop op de Kerkstraat.

Nadat de familie Valkenet met de winkel was gestopt heeft er nog een kledingzaak, een kroeg en een laminaatwinkel in gezeten totdat het gehele huis werd samengevoegd tot één woonhuis. Op foto 2 ziet u de huidige situatie.

Achter het huis loopt de spoorlijn Den Dolder - Baarn. Ten tijde van de foto (1935) reden er nog stoomtreinen en was er dus geen bovenleiding. Deze is pas in 1948 in gebruik genomen. 

Het witte pand links op de foto is het huis en de werkplaats (metaalbewerking) van de heer Suman, jarenlang ook actief binnen de Wandelsportvereniging Olympia. Daar waren ook veel spullen van deze vereniging opgeslagen.

Het huis rechts op de foto is afgebroken en daarop is een nieuw pand gebouwd.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden