Kies een jaartal

Huize Cornelia Vondellaan

Gepubliceerd 08-07-2020

Hierbij een foto van een huis, waarin moeder voor het huis poseert en er 3 kinderen, meisjes, tegen het hek leunen. Boven het uitgebouwde raam wordt Cornelia vermeld. Aan het dak te zien maakt het huis onderdeel uit van een groter pand. Wat ook opvalt zijn de raamluiken op de benedenverdieping die ook op een bepaalde wijze zijn geschilderd. Van de omgeving is niet zoveel te zien en de tuin lijkt nog redelijk kaal zonder bloemen of planten.

De redactie is benieuwd of het huis herkend wordt, waar deze staat of stond, wanneer deze foto genomen kan zijn, en of wellicht de personen die op de foto staan herkend worden. Graag wil de redactie weer komen tot een verhaal achter deze foto.

REACTIES:
We ontvingen al snel na de publicatie in de Soester Courant enkele reacties op de foto, waaronder de huidige bewoner maar ook de schoondochter van degene die het huis in 1928 heeft laten bouwen.
Het pand bestaat nog steeds en heeft nu als adres Vondellaan 30.Oorspronkelijk had het huis als adres Vosseveldlaan 5. Na de aanleg van de nieuwe kruising Vondellaan / Birkstraat is het pand toegevoegd aan de huizen aan de Vondellaan. Het had ook een adres aan de Birkstraat kunnen zijn omdat het huis deels aan de parallelweg ligt en de huizen via de Vosseveldlaan met de auto te benaderen zijn.

Het huis is in 1928 gebouwd door de heer H den Ouden, rijksveldwachter. Hij ging daar wonen met zijn gezin, maar is al na enkele jaren verhuisd naar Amsterdam omdat hij daar werd aangesteld. Het huis is genoemd naar zijn vrouw Cornelia. Het gezin kreeg drie zoons en drie dochters. Twee dochters staan op de foto. Dochter Nel staat voor het raam en dochter Marie staat als meest linkse bij de kleinere meisjes. Het huis maakt deel uit van een dubbel huis. De huidige situatie is te zien onder afbeelding 2.

Een van de zoons (Bert) is in 1956 weer in Soest komen wonen. Van hem komt ook de foto die zich ook in de collectie van archief Eemland bevindt. De foto is gemaakt in 1930.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden