Kies een jaartal

Slagerij J.B. van den Berg Kerkstraat

Gepubliceerd 05-08-2020

Deze week een foto gemaakt in de jaren ’30 van slager Johan van den Berg. De foto is gemaakt voor zijn winkel aan de Kerkstraat nummer 22 later omgenummerd naar 40. Ook zijn vrouw, en twee van zijn kinderen staan op de foto. Het was op enig moment gebruik om rondom Pasen met een zgn. “Paaskoe” op de foto te gaan. Johan van den Berg is telg uit een slagersfamilie. Niet alleen zijn vader Dirk maar ook twee broers zijn slager geweest. Broer Henk heeft de zaak van zijn vader aan de Steenhoffstraat voortgezet en broer Jac had een slagerij/vleeschhouwerij in Soesterberg. Zijn broer Dirk werd trouwens bakker en vestigde zich naast zijn broer Jac aan de Rademakerstraat in Soesterberg.

De foto is op dit moment onderdeel van een project voor leerlingen van de basisscholen in de Provincie Utrecht. Daarom is de redactie van Verdwenen Soest op zoek naar meer informatie over dit slagersgezin/salgersfamilie en over de winkel aan de Kerkstraat.

Het pand is voor de oorlog nog verder uitgebreid aan de rechterzijde met een kruidenierswinkel van de familie Vreman. Op de www.verdwenensoest.nl staat een foto van de het gezinnen Van den Berg en Vreman voor hun winkels (foto 2). Het pand zelf is later jarenlang een kaaswinkel geweest o.a. van de familie Van Dijk.Foto huisige situatie (foto 3) is toegevoegd evenals een advertentie bgv het 25 jarig huwelijksfeest (foto 4). Daaruit blijkt dat er 6 kinderen waren in dit slagersgezin.

Wat de redactie heeft vernomen is dat deze slager in Soest-Zuid als bijnaam “Soepie” had. Bij navraag zou dit komen door het lekkere vlees dat hij voor de soep had. Wellicht heeft die bijnaam een andere achtergrond. De redactie is benieuwd.

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden