Kies een jaartal

Optochtwagen Olympia

Gepubliceerd 16-09-2020

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werden in Soest regelmatig optochten gehouden. De meeste optochten werden georganiseerd door een in die tijd zeer actieve VVV “Soest vooruit”. Deze vereniging heeft verschillende malen zoals in 1956 en 1957 een bloemencorso georganiseerd. Maar ook waren er optochten rondom verjaardagen van het Koninklijke Huis, defilés bij het afscheid van een burgemeester e.a. En Soest deed hier massaal aan mee. Diverse thema’s werden op bijzondere wijzen uitgebeeld door verenigingen en organisaties. Wat een creativiteit is er aanwezig wanneer je de foto’s van dit soort festiviteiten ziet.

Deze keer een foto van een van de wagens die in een optocht meereed en opgesteld stond (voor of na de optocht) op het schoolplein van de Bonifaciusschool achter het toenmalige Verenigingsgebouw Sint Jozef aan de Steenhoffstraat.

We zien hier een wagen die waarschijnlijk is verzorgd door de sportvereniging Olympia. (zie de tekst op de wagen). Er wordt een boot uitgebeeld met matrozen.

De redactie is benieuwd van welke optocht, wellicht bloemencorso deze wagen onderdeel uitmaakte. Bovendien wil de redactie weten wie er op deze foto staan. Worden er dames herkend? En in welk jaar was deze optocht. Op de site staan nog enkele foto’s van wagens die deelnamen.

REACTIE

Van een inwoner uit Delft kreeg de redactie een telefoontje dat hij zijn inmiddels overleden echtgenote herkende. De meest rechtse “matroos” zou Truus Dijkshoorn zijn. Zij was lid van Olympia. Injmiddels is ook de meest linkse "matroos" herkend, nl. Suze van Kleef. Andere personen werden (nog) niet herkend.
De wagen was gemaakt voor de viering van 10 jaar bevrijding op 5 mei 1955.
Vanuit Caen in Frankrijk werd door sporters het vuur opgehaald. Tijdens een route door Nederland werd ook de gemeente Soest aangedaan waar op het gazon bij het gemeentehuis het bevrijdingsvuur werd aangestoken. Dit gebeurde in aanwezigheid van delegaties van bijna alle sportverenigingen uit Soest. Later op de dag volgde een optocht waaraan de leden van de sportverenigingen maar ook anderen meededen zowel als loopgroep als met optochtwagens. De thema’s van deze wagens waren gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog. De wagens stonden opgesteld achter het Verenigingsgebouw Sint Jozef (thans Visserstaete) aan de Steenhoffstraat.

Het bevrijdingsfeest werd dat jaar groots gevierd.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden