Kies een jaartal

Kerkstraat Soest I Drie van de vijf bakkerijen

Gepubliceerd 19-10-2005

Soest telde op 1 juli 1940 op de kop af 18293 zielen en al die zielen woonde op 4682,88 hectaren grond. De Eng was nog een kaal hoogt waar de knolletjes groeiden en het Veen een gebied met modderige paadjes en veel sloten. Nergens in de hele gemeente woonde zoveel bakkers op een kluitje als in het stukje Kerkstraat achter de Oude Kerk. Over een afstand van nog geen honderd meter waren wel vijf bakkerijtjes gevestigd .
Vandaag gaan we drie bakkerijen langs.
In het begin van de vorige was Cees van Ee een van de bakkers in het straatje achter de Oude Kerk. Zijn bakkerij was gevestigd op Kerkstraat 7. Cees , een zoon van de kastelein van de Drie Ringen in de Birkt was gehuwd met Betje van Herwaarden uit de Drie Ringen in de Kerkebuurt. Het was voor die tijd een wat luxe bakkerij. Zij breidde de bakkerij al spoedig uit met een lunchroom. In de jaren dertig werd op een avond de bakkerij door bliksem getroffen en brandde af. De bakkerij werd weer herbouwd. Cees van Ee overleed in 1941. Zijn zonen Co en Aalt zette de bakkerij voort. Kort na de oorlog werd de zaak overgedaan aan Van der Maalen van oorsprong zeeuwen. Zij konden niet wennen in Soest en keerden na een paar jaar weer naar Zeeland terug. Zijn opvolger kennen we als bakker Wolse. Wolse was de laatste bakker in het pand Kerkstraat 7. Hij moest wegens ziekte de bakkerij in 1965 opgeven. Aalt van Ee kocht het pand terug en verbouwde het voor de firma Middelman die er eerst een meubelzaak begon. Later werd het een kinder boetiek van dochter Emma Middelman en haar man. De bestemming bakkerij was voor dat pand voorgoed verleden tijd.

"De Gezonde Apotheek"
Even verder in de Kerkstraat, hoek Kerkpad komen we bij de bakkerij van Piet en Ant Kors. Piet en Ant waren broer en zus. Hun echte naam was Stalenhoef. De bakkerij stond in Soest bekend als “De gezonde Apotheek”. Nog steeds hangt aan de gevel een uithangbord met dit opschrift. Piet bakte de ene dag brood en de andere dag ventte hij dit uit. Het grootste deel van de omzet was roggebrood. Zijn zuster Ant was erg doof. Ze verkochten ook wat snoep. Het winkeltje was niet zo druk maar Ant moest regelmatig in de winkel kijken of er een klant was. De volgende belevenis is bij oude Soesders nog wel bekend als we aan Piet en Ant denken. Vroeger ging al het verkeer van Amerfoort naar Amsterdam achter de Oude Kerk om. Op een dag reed een grote tankauto vol melk pardoes de gevel van Piet en Ant binnen. Dove Ant, met schijnbaar nog een restje gehoor, moet toen tegen Piet hebben gezegd “Piet hoor ik wat ?”. Ook dit pand kreeg later een andere bestemming. Modeontwerper Arnold Diepenveen kwam er te wonen. Indertijd hebben persfotografen de zaak dagen in de gaten gehouden omdat men dacht dat princes Irene voor haar huwelijk met Carl Hugo de Bourbon Parma bij Diepenveen haar trouwjapon zou bestellen. Dat is helaas niet gelukt. Ze hebben niet de begeerde foto kunnen maken. Een andere modeontwerper was de gelukkige. 

De volgende bakkerij aan de Kerkstraat 6 is die van bakker van der Flier. Een van de oudste panden in de Kerkebuurt. Peter van de Breemer deed er onderzoek naar het verleden en tekende op dat er in 1700 vermoedelijk al een brouwerij in het pand was gevestigd . Later is het de bakkerij geworden van ene Schimmel deze deed de bakkerij over aan Veenendaal en in 1869 is de eerste generatie van der Flier er als bakker komen wonen. 
Rogebrood.

Het bijzondere bijna sprookjesachtige pandje schurkte vroeger tegen het kerkhof van de Oude Kerk aan. Door vele kunstenaars getekend en geschilderd. Drie generaties van der Flier hebben er brood en vooral veel roggebrood gebakken en zo een inkomen verdiend. Het pand brandde in 1945 af. De bakkerij bleef behouden. De brand zorgde wel voor paniek in de Kerkebuurt. De naast gelegen panden met rieten daken moesten nat worden gehouden om de ramp niet groter te laten worden. Het pandje werd wat opgelapt en er kwam tijdelijk een noodwinkel. De toenmalige eigenaar Cees van der Flier zag er later van af om het pand in oude staat te herstellen. De gemeente kocht het in 1961 aan met de bedoeling om het te slopen. Nu is het parkeerterrein. Waar nu de mooie straatlantaarn uit het Rosarium staat, stonden toen grote schelfen takkenbossen opgetast voor de houtovens.Het gezin van der Flier (2de generatie) telde 12 kinderen en was van gereformeerde huize. Zoon Cees van der Flier nam in 1961 de bakkerij van Jan Schothorst aan de Birkstraat over. 
Zo verdween in die jaren de derde bakkerij uit de Kerkebuurt. Hoe het met de twee andere bakkerijen is gegaan lezen een volgende keer. 

Vervolg van de bakkerijen aan de Kerkstraat

 


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden