Kies een jaartal

De Blokhut tussen Soest en Den Dolder

Gepubliceerd 23-08-2000

Ooit zijn er in het Soester natuurgebied twee blokhutten gebouwd. Het moet in de jaren dertig zijn geweest in de jaren van de werkverschaffing. De eerste stond aan de Korte Duinen, dicht bij wat vanouds "de Zeven Sparren" heette zo tegen het terrein van Zonnegloren. (sinds kort weer natuurgebied).De tweede blokhut heeft gestaan aan het eind van de Dolderseweg, voor de camping fietspad rechtsaf nabij de grens van de Willem Arntsz-stichting. De beide blokhutten zijn in opdracht van de gemeente gebouwd, met als belangrijkste doelstelling het wandelen in de gemeente aantrekkelijker te maken. Voor de duidelijkheid, ze waren niet gebouwd voor de verkoop van consumpties, dus geen kiosken. De constructie van de hutten was eenvoudig, drie wanden opgetrokken van geschilde boomstammen, verder hadden beide hutten een puntdak en rondom buiten en binnen waren banken van dunne boomstammetjes getimmerd.

De hutten werden ook door de gemeente onderhouden en periodiek in de carbolineum gezet.Achter de hut aan de Dolderseweg was een waterpomp geslagen die koel en goed drinkbaar water leverde. (zie foto 2 met vlnr Riek W., Sjaan Jansen en Jetske Willemsen; een foto uit ca 1938 en ontvangen van de Historische Vereniging Den Dolder). Deze hut bood de wandelaar en minnekozende paartjes niet alleen beschutting tegen plots opkomende regenbuien maar ook verkoeling. Bij zomerse temperaturen even koel water over de polsen laten stromen. Een prachtig strategisch plekje voor een blokhut waar veel wandelaars vanuit richting Den Dolder als vanuit Soest gebruik van maakten. Helaas is de blokhut aan de Korte Duinen eind jaren vijftig afgebrand. De hut aan het fietspad naar Den Dolder heeft, volgens de heer Floor Beijen, de oorlogsjaren ook maar drie jaar overleefd. Door vermolming vergaan afgebroken. De waterpomp heeft nog enkele jaren langer dienst gedaan.
Er is in 1995 in deze rubriek eerder over de soester blokhutten geschreven, maar de begeleidende foto was onduidelijk. Uit het familie-album van Kleijn haalde we twee kiekjes die de situatie goed weergeven. Een plaatje zegt meer dan duizend woorden, vandaar deze herhaling.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden