Kies een jaartal

Woning aan een zandpad (latere Talmalaan)

Gepubliceerd 06-07-2022

Op de foto is deze keer een vrijstaande woning te zien waarvoor een moeder en dochter poseren. Het lijkt er op dat even verderop haar man met werkzaamheden bezig is. De woning staat aan een zandpad, alwaar ook de “voordeur” van de woning is. Het lijkt er wel op dat de voorzijde van het huis zich richt op een andere weg waar ook al een andere woning rechts zichtbaar is.

Aan de linkerzijde van het zandpad, misschien in die tijd wel een steeg genoemd, staan al meer woningen. De sporen op het zandpad zullen waarschijnlijk afdrukken zijn van een boerenwagen die via dit pad de boer naar zijn land brengt.

Er zijn tot nu toe echter weinig aanwijzingen die de redactie leiden naar de plek waar deze woning staat, dan wel gestaan heeft. Ook de naam van de familie die op de foto staat is nog niet bekend.

Een stukje verdwenen Soest, dat nader benoemd moet worden dus.

REACTIES:
De redactie kreeg ook deze keer verschillende reacties op de foto met de woning aan het zandpad.
De foto van de vrijstaande woning aan een zandpad is zoals later bleek al eens eerder in deze rubriek geplaatst. En wel op 13 juli 1994. Inmiddels dus 30 jaar geleden.

Ook in ons verenigingsblad Van Zoys tot Soest is in het zomernummer 2006 een artikel verschenen waarin een familiegeschiedenis wordt beschreven van een van de families Van Klooster. Daarin ook ervaringen aan deze woning en haar bewoners.

De woning staat er nog steeds. Deze is rond 1914 gebouwd in opdracht van de familie Van Limburg Brouwer, die in 1910 terugkwam uit Oost-Indië. Op de foto staat mevrouw Anna van Limburg Brouwer geboren van Klooster. Het meisje op de foto is haar oudste dochter Toos.

Links van de woning is nog een zandpad. Ten tijde van de foto heette dit pad de Schildersteeg en werd veel door boeren (wonende aan Lange Brinkweg en Kerkpad) gebruikt om naar hun land op De Engh te gaan. De Schildersteeg liep van de Steenhoffstraat tot het spoor. Over het spoor heette de straat Rembrandtlaan. Pas in 1921 is na een brede discussie over de naamgeving in de gemeenteraad deze straat omgedoopt naar Talmalaan.

Het adres van de woning is Steenhoffstraat 14.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden