Kies een jaartal

Zandpad met enkele huizen - Kolonieweg

Gepubliceerd 28-09-2022

De Historische Vereniging Soest-Soesterberg ontvangt regelmatig foto’s en oude ansichten met opnamen die gemaakt zijn in Soest. Dit materiaal wordt gedigitaliseerd en op verschillende wijzen gepresenteerd in artikelen of op een website. Een van die websites is www.soestopdekaart.nl waar per straat vele foto’s van Soest en Soesterberg zijn terug te vinden. Wanneer foto’s daarop geplaatst worden, is het natuurlijk wel nodig dat er informatie over bekend is.

Deze keer een afbeelding die op een ansichtkaart stond met daarop groeten uit Soest. De ansichtkaart was verstuurd en afgestempeld in de jaren ’20. Dat is al weer 100 jaar geleden. De foto komt niet in onze inmiddels gedigitaliseerde bestanden voor.

We hebben wel ideeën natuurlijk, maar zijn ook benieuwd wie deze zandweg herkennen waarop enkele huizen zichtbaar zijn. Er zijn ook bovengrondse elektriciteitsmasten zichtbaar.

We wachten uw reactie af.

REACTIES

In de eerste reacties die op de foto kwamen werd al direct aangegeven dat deze foto al eens eerder in deze rubriek was geplaatst, en wel in 1995, dus meer dan 25 jaar geleden. Het is een foto van de Kolonieweg richting de Zuidelijke Engh. De spoorlijn Den Dolder naar Baarn was er toen al wel, maar is weinig zichtbaar temeer omdat nog gereden werd met een stoomtrein. De spoorlijn is pas vanaf 1948 van een bovenleiding voorzien en pas veel later van overwegbomen. Op bijgaande foto (afbeelding 2) is ook de huidige situatie te zien.

De woning van met het platte dak staat er nog steeds en ook het monumentale pand “d ’Opgang”, nog gebouwd in opdracht van de heer Isings, staat er nog en is recent verbouwd, al is deze woning niet zo zichtbaar op de foto’s. Links over de spoorlijn stond het Kinderherstellingsoord Trein H.IJ.S. 8.28, dat is afgebroken en vervangen voor woningen die onderdeel uitmaken van de Amerpoort.

Uit de reacties kwam naar voren dat de helling van de weg voor de Tweede Wereldoorlog nog is aangepast. De bewoners vonden de weg trouwens zeker voor de oorlog onveilig. Als eerste werd de overweg extra verlicht. Dat gebeurde ook bij andere in die tijd nog onbewaakte overgangen omdat er teveel (bijna-)ongelukken gebeurden. Later werden ook lantaarnpalen langs de weg geplaatst. Verder blijft bijzonder dat de woningen aan de Kolonieweg op een groot deel van de weg aanzienlijk hoger liggen dan het niveau van de weg. Er daarom ook trappen zijn gebouwd om bij de voordeur te kunnen komen.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden