Kies een jaartal

Brood- en Banketbakkerij met lunchroom Kerkstraat 7

Gepubliceerd 19-08-2020

U ziet een foto van een pand waarin een brood- en banketbakkerij met lunchroom was gevestigd. Het betreft een electrische bakkerij. Al is het een oude foto, de borden boven de winkel zijn al moderner dan hetgeen op de zijgevel van het pand staat vermeld. Daar komt nog een oude schrijfwijze voor zoals er staat “Salon voor ververschingen, bakketbakkerij”. Dat zou moeten betekenen dat de banketbakkerij er vele jaren gevestigd moet zijn geweest.

De foto komt uit een verzameling die de Historische Vereniging Soest/Soesterberg heeft gekregen uit een erfenis. Dan is het altijd zoeken waar en wanneer de foto is gemaakt. De foto zelf geeft weinig aanwijzingen hiervoor.

De foto komt daarbij uit een periode dat er in Soest veel bakkers actief waren. In elke straat was wel een bakker te vinden. Niet iedereen had de combinatie van brood- en banketbakkerij. Veel bakkers beperkten zich tot brood, dan wel banket. De combinatie boord- en banket en dan ook een lunchroom was misschien wel uniek in die tijd.

Omdat het hier ook gaat om een lunchroom mag worden aangenomen dat de winkel wel langs een doorgaande weg heeft gestaan, dan wel in de omgeving waar meer winkels stonden.

Wie herkent dit pand, kent de bakker met zijn vrouw, die voor de winkel staan, en heeft meer informatie over hoe lang dit pand in gebruik is geweest als bakkerij en lunchroom.

REACTIE:

Nog net voor het verschijnen van de Soester Courant kwam al een eerste reactie. De foto was eerder in de rubriek Verdwenen Soest geplaatst geweest.
Het betreft de bakkerij die stond op Kerkstraat nummer 7. De foto is gemaakt tussen 1935 en 1940 toen de heer en mevrouw Van Ee de bakkerij exploiteerde. Eind 1934 is nadat door blikseminslag op maandagavond 16 april het pand verwoest (foto 2) werd over gegaan werd op electrisch bakken (advertentie 1 december 1934 - Foto 3). De heer en mevrouw Van Ee werden door een kleinkind herkend.
Nadat de heer Van Ee op 12 januari 1941 is overleden, hebben twee van zijn zoons de bakkerij voortgezet. Maar slechts kort want al voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de zaak verkocht aan een uit Zeeland afkomstige bakker de heer Van der Maale. Hij kon niet echt wennen. Na enkele jaren (1948) heeft hij de zaak weer door verkocht en wel aan de heer Wolse, die het tot eind jaren '60 van de vorige eeuw er een bakkerij in had. Daarna heeft het verschillende bestemmingen gehad zoals de kinderkledingzaak MIKIMO en een zonnestudio. Onder nummer 4 een foto van de huidige situatie.


Heeft u aanvullende informatie bij dit artikel, gelieve contact met ons op te nemen

Verdwenen Soest is mede mogelijk gemaakt door

Contact

Historische Vereniging Soest/Soesterberg
Steenhoffstraat 46
3764 BM Soest

Word lid

Lid worden van de Historische Vereniging Soest-Soesterberg.

Lid worden